Vergelijk het met uw huis dat beveiligd is met een slot. Om binnen te geraken hebt u de passende sleutel nodig. En enkel de juiste personen hebben zo'n sleutel. Zo werkt het ook met de onlinediensten van de overheid. Deze zijn beveiligd, en om toegang te krijgen hebt u een digitale sleutel nodig. CSAM stelt verschillende digitale sleutels ter beschikking.

U kan als eindgebruiker zelf kiezen voor de optie die u het beste past. Aanmelden met eID-kaartlezer biedt trouwens het hoogste niveau van beveiliging. Daarom is dit de standaard manier om zich aan te melden. U kan de andere digitale sleutels pas activeren nadat u zich eerst aanmeldt met uw eID (identiteitskaart, vreemdelingenkaart of kids-ID). Op die manier wordt de veiligheid van alle digitale sleutels gewaarborgd.

Alle digitale sleutels die CSAM aanbiedt zijn veilig om zich aan te melden op de onlinediensten van de overheid! Maar het is de onlinedienst zelf die bepaalt welke sleutels getoond worden op de aanmeldpagina en dus toegang geven tot de specifieke dienst. Bijgevolg zijn niet alle digitale sleutels beschikbaar voor alle onlinediensten van de overheid (Tax-on-Web, IRISbox, My Social Security,...).

Aanmelden met eID en kaartlezer

1. Digitale sleutel eID kaartlezer

eID

+

Kaartlezer

 

 

Aanmelden met een digitale sleutel van een erkende partner

1. Itsme®
 
Itsme®

 

 

Naast de digitale sleutels van de overheid, kunnen ook andere partijen digitale sleutels aanbieden waarmee de burger zich kan aanmelden bij de online overheidsdiensten.

Momenteel is er één erkende partner: Itsme®, een dienst die aangeboden wordt door Belgian Mobile ID. Meer informatie over Itsme® kan u terugvinden op www.itsme.be.

 

Aanmelden met gebruikersnaam, wachtwoord en beveiligingscode

4 digitale sleutels vereisen uw gebruikersnaam en wachtwoord in combinatie met een beveiligingscode:

1. Beveiligingscode mobiele app

UserId / pw

+

Mobiele app

2. Beveiligingscode SMS

UserId / pw

+

SMS

3. Beveiligingscode e-mail

UserId / pw

+

E-mail

4. Beveiligingscode token

UserId / pw

+

Token

 

 

 

 

Er kan geen nieuwe token meer worden aangevraagd.

Aanmelden met gebruikersnaam en wachtwoord

Voor 1 digitale sleutel is enkel uw gebruikersnaam en wachtwoord nodig. Deze zijn dezelfde waarmee u ook zou aanmelden via een digitale sleutel die gebruikersnaam, wachtwoord en een beveiligingscode vereist.

1. UserId / pw
 

UserId / pw

Begin van de pagina